Co-trainerschap: belastend of ontlastend?

 In Ervaring

Ben je iemand die altijd alleen voor de groep staat? Of sta je regelmatig met een co-trainer? Co-trainerschap heeft voor- en nadelen. Ik zet deze voor je op een rij.

Verschillende soorten van samen training geven

Laten we eerst kijken wat we verstaan onder co-trainerschap. Je hebt daarvoor diverse mogelijkheden qua samenstelling:

  • De training is van jullie samen of in ieder geval ben je zowel buiten als tijdens de training gelijkwaardige partners.
  • Jullie staan gelijkwaardig voor de groep, maar de een is meer ervaren dan de ander. De groep hoeft er niks van te merken, wel wordt de een door de ander gecoacht.
  • Jullie staan als senior en junior voor de groep. Hierbij is ook voor de groep zichtbaar dat de junior in een lerende positie verkeert.

Verder is het anders als je voor het eerst samen traint of dat je al vaker samen voor de groep hebt gestaan.

Twee handen op één buik of ruzie voor de groep?

Ik heb zelf wisselende ervaringen. Ik sta regelmatig te trainen met iemand die ik niet ken. Soms zijn we even ervaren, soms coach ik een junior-trainer op de vloer. Maar ik werk ook samen met trainers die ik al jaren ken. Het is heerlijk om elkaars stijl te kennen, elkaar aan te voelen en snel te schakelen. De andere kant ken ik ook: botsen in verwachtingen en het niet eens zijn met wat mijn co-trainer zegt of doet. Dan wordt een aanspraak gedaan op mijn communicatie skills. Niet leuk, wel heel leerzaam en inzicht gevend.

Nadelen

Ga je met iemand een training geven, waarvan jij de inhoud al goed kent? Dan kost de voorbereiding meer werk. Samen goed afstemmen op wat je van elkaar verwacht en qua programma op één lijn zitten, vraagt tijd.
Je co-trainer kan tijdens de training iets zeggen of doen wat je niet prettig vindt en in jouw ogen misschien zelfs nadelig effect heeft op de groep.
Het kan zoeken zijn naar evenwicht. Bijvoorbeeld als de een meer ruimte inneemt dan de ander.
Het vraagt om duidelijke communicatie in de voorbereiding, tijdens en na de training, wat als extra belasting ervaren kan worden.

Voordelen

Twee weten en observeren er meer dan één. Bij de voorbereiding heb je extra input en creativiteit. Tijdens het trainen kun je sparren.
Verdelen van taken en rollen. Tijdens de training hoef je van de praktische klusjes, zoals het klaarzetten van materialen, maar de helft te doen. Ook sta je niet constant ‘in the lead’, dus heb je ruimte om achterover te leunen.
Het is altijd leerzaam om een ander aan het werk te zien. Hoe reageert hij/zij op een opmerking uit de groep? Hoe legt diegene een bepaalde werkvorm uit? Ook ziet een ander jou trainen en kun je heel waardevolle feedback ontvangen.
Het is leuk om een gezamenlijke ervaring te hebben. Als je alleen voor de groep staat en iets bijzonders meemaakt, ben je hier alleen in. Samen kun je deze bijzondere ervaring met elkaar delen.
Als er iets gebeurt in de groep wat je als heftig ervaart, kun je direct met iemand sparren.
Je kunt elkaar aanvullen, met name als je allebei een andere trainingsstijl hebt. De een is bijvoorbeeld meer gericht op het groepsproces en de ander op de trainingsinhoud: een handige combinatie, waarbij je goed gebruik kunt maken van elkaars kwaliteiten.

Tips

Bespreek van tevoren duidelijk met elkaar wat de verwachtingen zijn: geef je elkaar feedback na de training of ook tijdens? Wie heeft wanneer ‘the lead’ en hoe ziet dat eruit? Hoe gaan jullie om met afwijken van het programma? Enzovoorts.
Praten, praten, praten. Communiceer met je co-trainer duidelijk vooraf, maar ook tijdens en na de training.

Wat heeft jouw voorkeur? Train je graag alleen of liever met een co-trainer?

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie