Durf jij je bloot te geven?

 In Ervaring

Het is altijd een beetje ongemakkelijk, althans, dat vind ik. De training zit erop, je vraagt mensen om in één uniek woord terug te geven hoe ze het ervaren hebben, maar van de opdrachtgever heb je ook nog de instructie gekregen om een (papieren) evaluatie in te laten vullen. Uiteraard anoniem, want dan krijgen we de ‘échte mening’ naar boven.

Feedback

Ondanks dat ik weet dat het (meestal) wel goed zit, is het toch een beetje een gekke situatie. Deelnemers waar je een dag lang intensief mee hebt samengewerkt, trekken zich terug in hun eigen wereld om jou van feedback te voorzien, maar (vaak) ook om je te beoordelen aan de hand van een cijfer.

Deelnemers leveren vervolgens de evaluatie bij je in. Ik bekijk ze niet, dat weten ze ook. Ze zijn écht anoniem. Een paar dagen later krijg je van de opdrachtgever een mooi overzicht met feedback. Veel complimenten, een aantal verbeterpunten en een 9- als gemiddeld cijfer; cijfers en aanbevelingen die je wellicht graag op je eigen website wilt gebruiken.

Het gebeurt echter ook weleens dat ik onvoldoendes krijg. Dit kan bijvoorbeeld in mijn rol als dagvoorzitter zijn, waarbij de luchtige werkvormen bij een gedeelte van het publiek niet aansloeg. Gelukkig is het cijfer voorzien van goede uitleg in de evaluatie: een mooi leerpunt waar ik gelijk mee aan de slag kon. Die feedback zie je wellicht liever niet online terug.

Platforms

En toch is dat precies wat we met TrainerReviews en SprekerReviews voor ogen hebben. Twee nieuwe platforms waarop opdrachtgevers, deelnemers en collega’s je online (via smartphone, tablet op laptop) van feedback kunnen voorzien (en je aan kunnen bevelen!). De cijfers en tops zijn voor iedereen zichtbaar, de tips alleen voor degene die beoordeeld wordt. Een ideale manier om je te profileren en om transparantie in deze markt te krijgen. En… vele malen sneller dan de ‘ouderwetse’ papieren evaluatie.

Spannend

En toch schuurt het ook. Dat merk ik ook bij mezelf. Het is spannend om je op deze manier bloot te geven. Mag je ‘mensen’ op deze manier beoordelen? Aan de andere kant, ze doen het bij tandartsen, psychologen en dokters ook… Kan een deelnemer zo kort na een training wel bepalen of het een ‘goede’ of ‘slechte’ training was? En wil ik, als iemand die beoordeeld wordt, dat mijn reviews zichtbaar zijn voor heel de wereld? Dat de mening die anderen over mij of mijn werk hebben door iedereen valt te lezen?

Het zijn vragen waar ik veel mee bezig ben. Bij mij rijst de vraagt dan ook hoe andere trainers en sprekers hun werk evalueren, welke waarde ze eraan hechten en wat ze ermee doen. Hoe denken jullie hierover?

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie