Lastminute de training aanpassen: wel of geen goed idee?

 In Ervaring

De zinnen “Hé, goed dat jullie er zijn. We willen het programma eigenlijk iets omgooien!” hoor ik zo nu en dan voorbij komen bij aanvang van een training. Wat blijkt: de opdrachtgever had ineens een ander plan, en de training moet daarop aangepast worden.

Aanpassen

Een opdrachtgever zal altijd een goede reden hebben om de boel om te gooien. Soms is de reden het aantal deelnemers, soms is dat omdat er onverwachts nieuwe doelen gesteld worden en soms komt het omdat gebleken is dat het eerste idee niet aansloot op de wens van de deelnemers zelf. Dat maakt het lastig. Moeten wij trainers hier perse in meegaan? En mogen we hier wat van vinden?

Wat vinden wij (trainers) daar nu van?

Allereerst vind ik dat ik daar zeker iets van mág vinden. Persoonlijk vind ik het niet altijd een big deal om lastminute wat opdrachten en doelen aan te passen. Het is jammer dat je veel moeite steekt in een goede voorbereiding. Moet je dit ineens allemaal omgooien of aanpassen, lijkt het vele werk vooraf misschien voor niks geweest. Toch probeer ik aan de opdrachtgever te laten zien dat ik flexibel ben en genoeg ervaring heb om het een en ander aan te passen. Anderzijds begrijp ik het ook als trainers zeggen zich niet aan te passen. Het was immers niet wat vooraf is afgesproken. 

Risico

Zoals ik al zei vind ik het niet zo’n big deal om veel aan te passen aan mijn voorbereidde training. Wel laat ik dan altijd weten aan de opdrachtgever dat ik mijn training best wil omgooien, maar dat er dan wel een risico is dat het resultaat iets minder is vanwege de korte voorbereiding. Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn, om alsnog teleurstelling te voorkomen.

Kwaliteit

Wat gebeurt er met de kwaliteit van de training als de training lastminute wordt aangepast? Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit wel (iets) omlaag gaat bij lastminute aanpassingen. Mijn advies is daarom aan alle opdrachtgevers: bedenk van te voren goed wat je precies wilt met de training! Hierdoor geef je de trainer de kans om alles goed voor te bereiden en kunnen zij de kwaliteit waarborgen.

Resultaat

Ik heb gemerkt dat de opdrachtgever vaak dankbaar is voor mijn flexibele houding. Wel vraag ik me af in hoeverre ik mezelf in de vingers snijd wanneer ik niet doe wat ik goed voorbereid had. Kan ik de kwaliteit dan nog waarborgen?

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. In hoeverre vind jij jezelf flexibel en wat levert dat jou op? 

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie