Gebruik jij wel eens een de-energizer?

 In Werkvormen
Een tijdje geleden schreef ik over de energizer: You hate them or you love them. De zogenoemde de-energizer heb ik – overigens wel minder vaak – ook regelmatig ingezet. Ben jij hier al bekend mee?

De-energizer

Waar een energizer bedoeld is om energie in de groep te pompen (overigens altijd met een inhoudelijk doel wat mij betreft) is de de-energizer juist bedoeld om de groep rustig en geconcentreerd te krijgen.

Wanneer zet je hem in

Persoonlijk zet ik de-energizers met name in na heftige oefeningen; denk bijvoorbeeld na een heftig debat, een energieke pitch-oefening of een interessante discussie. De de-energizer gebruik ik dan om deelnemers in een andere energie ze krijgen zodat ze meer ruimte hebben om bijvoorbeeld te reflecteren op iets. Ook bij jongeren waar er lekker veel energie in de groep zit is het een goede manier om in een bepaalde focus te komen.
 

Een voorbeeld

Zet de groep in een kring en laat ze de ogen sluiten. Als groep hebben ze de taak om samen tot het aantal groepsleden te tellen (iedereen komt 1 keer aan de beurt). Heb je een groep van 12 dan moeten ze samen tot 12 zien te tellen. Eén regel, ze mogen niet eenvoudig de cirkel rond. Op het moment dat twee mensen tegelijk een getal noemen begint men opnieuw, totdat het gelukt is.
Ik ben benieuwd of jullie de-energizers gebruiken en welke voorbeelden jullie kennen!
Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie