Het belang van lichaamstaal

 In Geen categorie

Er zijn verschillende manieren waarop trainers zich bezighouden met non-verbale communicatie. Ze kunnen lichaamstaal van deelnemers waarnemen, interpreteren en daarop reageren. Daarnaast letten ze ook vaak op hun eigen lichaamshouding en presentatie. Wat je uitstraalt, krijg je namelijk ook terug. Het is goed om als trainer je eigen stijl te ontdekken: Ben je formeel of losjes in het contact met deelnemers? De manier waarop deelnemers jou tegemoet treden, wordt bepaald door jouw lichaamstaal.

Lichaamstaal

De manier waarop je een ruimte binnenkomt, je houding en oogcontact zijn allemaal lichaamstaal. Om non-verbaal te zeggen dat je een ‘leider’ van de groep bent, kun je het beste rechtop staan, met je schouders naar achter. Ergens tegen leunen of hangen op één been, betekent dat je steun zoekt. Je armen over elkaar wijst op afweer en zelfbescherming. Deze laatste twee signalen straal je liever niet uit naar een groep die je wat wilt gaan leren.

Congruente communicatie

Communicatie is congruent als je lichaamstaal en je verbale taal elkaar ondersteunen. Wanneer je ergens boos om bent, moet je dat niet zeggen met een glimlach op je gezicht. Zo nemen je deelnemers je niet serieus en dan lok je misschien wel vervelend gedrag uit. Een trainer die opgewekt iets tegen een groep zegt, terwijl hij zich heel afstandelijk gedraagt, is ook niet overtuigend. Het is daarom belangrijk om beide soorten communicatie op één lijn te hebben. Dan komt je oprecht, betrouwbaar en open over.

Houd oogcontact

Houd altijd oogcontact met de groep die je voor je hebt. Door oogcontact hou je de aandacht vast en controleer je of de groep er nog bij is. Ook laat je daarmee zien dat je betrokken bent bij wat er in de groep gebeurt.

Wees jezelf

Het kan zijn dat je een masker opzet en heel aardig of juist boos doet, of juist extra enthousiast wilt zijn. Helaas is dit op de lange termijn lastig vol te houden, omdat het geen energie oplevert maar juist energie kost. Bovendien kun je zo onmogelijk jezelf zijn, en dat merken de deelnemers van je training. Probeer je authentieke zelf te zijn!

Ben jij je bewust van wat je uitstraalt? Laat het weten! Of vraag het aan je deelnemers.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie