Lichaamstaal: staan of zitten?

 In Communicatie

Begin dit jaar schreef ik een blog over het belang van lichaamstaal bij de trainer. Ik schreef onder andere over de lichaamshouding van de trainer, het oogcontact en de congruente communicatie. Graag wil ik hier nog iets aan toevoegen, namelijk: gaan staan vóór de groep of liever zitten mét de groep?

Signalen

Wanneer je bij een training zit geef je andere signalen af dan wanneer je staat. Sta jij terwijl jouw groep deelnemers zit, straal je meer autoriteit uit. Wanneer je zit bij of met je groep deelnemers, heb je een bepaalde intimiteit waardoor interactie makkelijker is.

Waarom zitten?

Als je zit (op gelijke hoogte) straalt dit gelijkwaardigheid uit. Je bent net zo belangrijk als je groep. Hierdoor stel je je meer open voor interactie. Het maken van goed contact is hierin ook belangrijk. In veel gevallen kan dit makkelijker als je in een kring zit.

Waar mag je je bewust van zijn?

Als je staat trek je de aandacht. Dit is zeker niet altijd erg maar ben je hier bewust van. Soms moet de aandacht namelijk niet bij jou zijn, maar bij de andere deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan een rollenspel.
Wanneer je staat ben je ook meer geprikkeld om te gaan zenden. Ook dit is soms handig maar natuurlijk niet altijd. Soms is het beter om te ontvangen en in deze ontvangmodus kom je beter wanneer je zit.

Kortom

Om antwoord op de vraag ‘Gaan staan vóór de groep of liever zitten mét de groep?’ te geven; Ik denk dat het belangrijk is om je doel goed voor ogen te hebben. Wil je autoriteit? Ga dan meer staan. Wil je intimiteit en interactie? Ga dan wat meer zitten. Probeer hier een mooie verdeling in te vinden.

Bron:
Galan, Karin de (2017, 2 mei) Meer zitten, beter trainen. Geraadpleegd op 9 augustus 2018, van https://www.schoolvoortraining.nl/meer-zitten-beter-trainen/

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie