Zes denkhoeden van Bono

 In Werkvormen

Bij het oplossen van problemen (binnen een bedrijf) wordt vaak gebruikgemaakt van brainstormtechnieken. Er is daarom veel vraag naar trainingen met dat betreffende thema. Graag leg ik je uit welke techniek ik graag gebruik.

Er bestaan ontzettend veel brainstormtechnieken en het is vaak lastig om te kiezen welke voor het betreffende probleem het beste uit zal pakken. In dit artikel zal ik een goede en doeltreffende techniek uitlichten: de zes denkhoeden van Edward de Bono.

Deze techniek kan worden gebruikt wanneer er verschillende oplossingen voor een probleem zijn en je de beste hieruit wil kiezen. Ook wanneer je met een groep tot een bepaald besluit moet komen, kun je dit toepassen. Je kunt hiermee vanuit verschillende perspectieven naar een probleem of vraagstelling kijken. Dit helpt om te voorkomen dat je alle problemen vaak op dezelfde manier aanpakt. Door de verschillende Denkhoeden “op te zetten” kun je problemen ook eens vanuit een andere, en misschien wel betere, kant bekijken!

De zes verschillende hoeden hebben allemaal een kleur. Elk van deze kleuren staat voor een bepaalde visie die je op het probleem kunt innemen.

Witte Hoed – Objectiviteit

Maagdelijk wit; een onbeschreven en smetvrije kleur. Dit houdt in dat je het probleem neutraal bekijkt met de informatie die voor handen is. Je kijkt naar de feiten en cijfers die beschikbaar zijn zonder hierbij je mening te laten doorschemeren. Je bent dus volledig objectief wanneer je de witte hoed draagt.

Rode Hoed – Emotioneel

Liefde en Agressie; twee dingen die de kleur rood vaak bij mensen oproept. De kleur rood staat voor emotie. Je bekijkt het probleem door je gevoelens te tonen. Dit kan nuttig zijn voor denkers, rationele personen. Een denker en iedere andere drager van de rode hoed kan met behulp van die hoed zijn emoties en gevoelens tonen.

Gele Hoed – Positief

De kleur van de zon; geel roept vaak positieve gevoelens op die bij zon, zee en strand horen. Je bekijkt het probleem dus van de positieve kant en probeert constructief te denken. Mensen die vaak overal beren op de weg zien, kunnen met deze gele hoed een positieve blik werpen op het probleem of de vraagstelling. De drager van de gele hoed zal dus de positieve kanten van het probleem belichten.

Groene Hoed – Freewheelen/Uitvinden

Out-of-the-box denken is voor veel mensen lastig. Deze groene hoed kan daarbij helpen. Hiermee laat je alle rationele gedachten even varen en kom je met oplossingen die normaal gesproken snel worden afgedaan als onhaalbaar, onrealistisch of soms zelfs vreemd. De drager van de groene hoed kan zorgen voor een frisse, open blik waardoor nieuwe ideeën ontstaan.

Zwarte Hoed – Advocaat van de Duivel

De kleur van verderf en tegenslag: zwart roept vaak geen positieve gevoelens op. De zwarte hoed is dan ook het tegenovergestelde van de gele hoed. Bij elk idee dat er wordt geopperd moet de drager van deze hoed de negatieve kanten benoemen. Hierdoor kunnen té enthousiaste ideeën realistischer worden bekeken. De drager van de zwarte hoed is dus niet snel enthousiast en moet de spreekwoordelijke beren op de weg juist wel zien.

Blauwe Hoed – Regisseur

Een kleur die rust en kalmte oproept, de kleur van de zee: blauw. Deze hoed zorgt voor de orde in de chaos van de gekleurde hoeden. De drager van de blauwe hoed heeft als taak om de problemen te definiëren en de verschillende denktaken geordend te houden.

Tot slot

Het opzetten van de hoeden kun je op verschillende manieren in je groep doen. Je kunt in verschillende fases werken waarbij de mensen in elke fase een andere hoed op moeten zetten. Ook kun je vooraf de hoeden verdelen over de mensen. Je geeft bijvoorbeeld iemand die normaal heel negatief is de gele hoed, en iemand die heel optimistisch is de zwarte. Deze techniek klinkt misschien soms wat kinderachtig maar probeer het eens uit. Je zult zien dat er veel nieuwe en leuke ideeën uit voortkomen!

Meer weten over de Denkhoeden van Bono? Bestel Bono’s boek hier!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie