“Uh.. Ik weet het ook niet”

 In Ervaring

Het overkomt me zo nu en dan dat deelnemers van mijn training me een vraag stellen waar ik geen antwoord op weet. Mijn eerste reactie is lichte paniek. Iets in mij vindt dat ik het grote voorbeeld ben en dus ook alles moet weten. Maar de rationele ik weet dat dat natuurlijk helemaal niet kan. Wat ik in zo’n situatie doe vertel ik je graag!

Voorbereiding

Zelfs toen ik nog in het basisonderwijs werkte kwam het wel eens voor dat ik vragen niet kon beantwoorden. Vaak waren dit detailvragen over bepaalde onderwerpen die mij niet perse relevant leken maar wat toch wel leefde bij sommige leerlingen. Dit wilde niet zeggen dat ik de les niet goed genoeg had voorbereid. Ik wist juist veel over het onderwerp waarover ik wat wilde vertellen. Maar soms spelen er nu eenmaal vragen op bij deelnemers/leerlingen waar jij niet op voorbereid bent. Wil dat zeggen dat jij niet genoeg weet of je niet genoeg hebt voorbereid? Ik vind van niet!

Terugspelen

Wanneer ik een antwoord op een vraag niet weet probeer ik soms heel didactisch de vraag terug te spelen: “Oeh, goede vraag! Wat denken jullie?”. Dit geeft mij wat extra bedenktijd of het antwoord komt hierdoor van iemand anders uit de groep. Een nadeel van het terugspelen van de vraag is dat er discussie kan ontstaan over het vraagstuk of het antwoord. De groep blijft me vervolgens vragend aankijken of ik even wil zeggen hoe het zit. Maar nog steeds weet ik het antwoord niet… en dan?

Toegeven

Wanneer die eerste lichte paniek verdwijnt en ik de terugspeelvraag wel of niet heb ingezet, is het tijd om aan te geven dat ik het antwoord ook niet weet. Een groot voordeel hiervan is dat het de eisen aan de groep ook verlaagt; ik geef aan iets niet te weten dus de groep mag dat ook. Hierdoor levelen we. Ook prikkel ik de deelnemers om zelf na te denken.

Daarbij denk ik ook dat deelnemers wel waarderen dat ik eerlijk zeg iets niet te weten. Helaas komt het ook wel eens voor dat er deelnemers zijn die vinden dat ik alles moet weten. Die vinden dat mijn autoriteit daalt als ik iets niet weet. Daar probeer ik niet in mee te gaan, ik ben immers ook niet perfect en dat moet maar geaccepteerd worden.

Parkeren

Natuurlijk wil ik de vragen van mijn deelnemers uiteindelijk wel beantwoord hebben. Daarom parkeer ik de vraag even en kom ik er later op terug. Ik geef aan dat ik het niet weet, het even opzoek of navraag om vervolgens toch een antwoord paraat te hebben.

Hoe ga jij om met lastige vragen? En wat doe jij als jij het antwoord niet weet? Laat het me weten!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie