Ken de namen van je deelnemers!

 In Communicatie, Ervaring

Eén van de basisbehoeften van studenten/leerlingen/deelnemers is de behoefte aan relatie (‘ik hoor erbij’ of ‘ik word gezien’). Een hele simpele manier om ervoor te zorgen dat deelnemers zich gekend en gezien voelen, is door ze bij hun naam te kennen. Zo geef je hen het gevoel dat jij ze ziet en waardeert. Maar hoe lukt het je nu om al die namen uit je hoofd te leren? Hieronder geef ik je wat tips om namen te onthouden.

Stop met excuses

Allereerst moet je stoppen met zeggen “Ik ben slecht in namen..”! Het is simpelweg een excuus om geen moeite te doen. Zoals ik hierboven al aangaf, is het opbouwen van een relatie/band met je deelnemers een van de basisbehoeften. Zorg dus dat dit een prio wordt voor je. De beloning is groot!

Concreet hulpmiddel

Wanneer je het wat lastiger vindt om meerdere namen in een korte tijd te onthouden, maak dan een plattegrondje of werk met naambordjes. Deze concrete middelen maken het visueel en dat helpt je. Wil je een wat minder obvious hulpmiddel? Maak dan snel korte, kleine aantekeningen (of tekeningetjes) op de namenlijst die je van tevoren natuurlijk uitgeprint hebt. Zo schrijf ik achter de namen weleens op welk kleur shirt de dame of heer aan heeft.

Associatie

Maak bij elke naam een associatie, bijvoorbeeld Jagende Jan, Blije Bart. Hierdoor creëer je een ezelsbruggetje voor jezelf om de naam te onthouden. Een koppeling met de naam en een uiterlijk kenmerk kan hierin erg helpen. Als jouw deelnemers zichzelf mogen voorstellen, kan je hen ook vragen zich voor te stellen met een associatie. Dat onthoudt makkelijker voor jou en de hele groep.

Anekdotes

Bij een kennismakingsrondje zijn er altijd anekdotes die je opvallen. Probeer de anekdotes vervolgens te koppelen aan de naam. Herhaal dit een paar keer of schrijf deze kort op en voilà. Deze vorm kost mij altijd wat meer moeite maar ik merk dat de deelnemers het altijd leuk vinden wanneer ik de anekdotes ook terug laat komen in mijn grapjes of voorbeelden. Hierdoor voelen ze zich extra gezien.

Oefenen

Het allerbelangrijkste van het onthouden is oefenen én herhalen. In het begin doe ik altijd stoere pogingen om alle namen te kennen, maar natuurlijk heb ik er hier en daar een foutje tussen zitten. Ook dat is niet erg, ik doe namelijk zichtbaar mijn best om iedereen bij naam te kennen.

Nu denk je wellicht; wat zegt zo’n naam nu? Dat ben ik met je eens, het gaat immers om de persoon achter de naam. Maar het feit dat je moeite doet, investeert en aangeeft dat je ze echt ziet, is een hele mooie, grote en goede stap in de juiste richting.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie