Empower, embrace & engage

 In Communicatie, Ervaring

Yes, je mag weer een Young Impact training gaan geven! Je hebt er zin in en wil een mooie training neerzetten. Maar eenmaal op de school aangekomen, blijkt de groep daar een ander idee over te hebben. Wat doe je? Hieronder mijn 3 tips voor basishouding om er met de groep een toffe training van te maken.

Tip 1: Empower

De ander respecteren doen we als het goed is allemaal. Maar in de volksmond betekent het vaak niet veel meer dan tolereren. Bij empowerment gaat het om écht respect: over wat je ziet in de ander wat je goed, mooi, sterk en bijzonder vindt. Dat mag er zijn en dat mag je laten blijken. We willen de deelnemers meegeven dat zij alle ingrediënten in huis hebben om positieve impact te hebben, dus dat moeten we ook uitstralen. Benoem wat je aan goede dingen ziet bij de ander op een oprechte wijze. En echte empowerment gaat niet om een los complimentje, maar om iemand die echt zijn/haar eigen kracht en kwaliteit gaat ervaren en daarin gaat geloven. Kun jij daar een rol in spelen? Dan krijg je daar meestal ook oprecht respect voor terug.

Tip 2: Embrace

De groep is je doel, maar ook je tool tijdens een training: zonder jou geen training, maar zonder hen ook niet! Je hebt ze nodig. Dat kun je afdwingen, maar ook omarmen. Straal uit dat je er niet vóór hen, maar mèt hen iets moois van wil maken en dat ieder daar zijn rol in speelt. Jullie hebben samen de verantwoordelijkheid en de kans om er een hele toffe workshop van te maken. Op die manier kan de groep, in plaats van het probleem, juist onderdeel van de oplossing zijn. Je bouwt aan een wederkerige relatie met de groep door ook vooral hun aandeel in het geheel serieus te nemen, te benadrukken en te omarmen.

Tip 3: Engage

Ja, waarvoor zijn we hier eigenlijk? Waarom is wat we hier vandaag doen en wat jij komt vertellen relevant voor mij? Waarom is het belangrijk en wat moet ik ermee? Het antwoord op die vragen moet ten alle tijden helder zijn, anders kunnen we net zo goed uit onze neus gaan eten. Maar naast duidelijkheid, geeft het ook een doel en richting aan, waar je samen naartoe gaat werken. Je bent goed bezig als jouw deelnemers weten: 1) waarom ze bij jouw training aanwezig zijn 2) waar ze d.m.v. de training naartoe werken en 3) dat zij alles in huis hebben om het verschil te maken.

Maar engagement gaat nog een stapje verder: deelnemers verbinden zich aan hun doel en vinden het oprecht belangrijk zich daarvoor in te zetten. Ze komen in actie, niet omdat het moet, maar omdat het mag. Hoe bereik je dat? Dat is een stukje aanvoelen, maar een belangrijke rol spelen bijvoorbeeld: persoonlijke drijfveren, affiniteit vanuit de eigen achtergrond, normen en waarden en maatschappelijke betrokkenheid. Weet je dat in je deelnemers aan te raken en het te verbinden aan een actie, dan wordt het gegarandeerd een succes!

Basishouding

De basishouding wordt vaak onderbelicht, omdat het niet iets is wat je letterlijk doet. Het is namelijk iets wat je uitstraalt in je doen en laten. Ondanks dat het minder zichtbaar is, is het wel continu merkbaar en heeft het een enorme impact op je groep en je training. In mijn ervaring is het de belangrijkste factor die het verschil kan maken tussen werken tegen de groep, of werken met de groep.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie