Mezelf voorstellen? Laat ze maar raden!

 In Werkvormen

Wanneer ik voor een nieuwe groep sta, wil ik een goede eerste indruk maken bij het voorstellen van mezelf. Ik betrap mezelf er ook op dat ik me steeds op een andere manier voorstel. De ene keer duurt dit praatje 1 minuut en de andere keer 5 minuten. Op de een of andere manier weet ik niet echt in te schatten wat voor mijn deelnemers relevante informatie is om over mij te weten. Ik denk namelijk dat ze de helft van die dingen toch weer vergeten. Daarom zag ik de kennismaking vooral als een middel om goed contact te maken met mijn deelnemers. Ook al was het maken van contact met de groep nooit echt een probleem, ik zocht gewoon een toffe ijsbreker. Een niet zo suffe, standaard introductie of kennismaking.

Laat ze maar raden!

Gelukkig heb ik deze toffe ijsbreker gevonden! Deze werkvorm gaat bij de naam “Rate the trainer”. Rate the trainer is een werkvorm die de deelnemers laat raden wie jij bent. Het werkt als volgt:
Je schrijft vijf onderwerpen op waarover jij wil dat de deelnemers gaan nadenken. Voorbeelden van deze onderwerpen zijn leeftijd, sport, auto, huisdier, woonplaats, opleiding etc. Denk van te voren na of deze onderwerpen passen bij de doelgroep. Je verdeelt de groep in kleine groepjes en geeft ze een pen en papier om antwoorden op te schrijven. Vervolgens geef je de groepjes vijf minuten de tijd om samen per onderwerp te raden wat bij jou past. Zo bedenken zij bijvoorbeeld hoe oud ik ben of wat mijn favoriete sport is. Hierna laat je ze om de beurt vertellen wat volgens hen de antwoorden zijn. Je zou hiervan een score bij kunnen houden van welk groepje de meeste goede antwoorden had. Tot slot kom je met jouw verhaal en daarbij de antwoorden op de vragen.

Deze werkvorm niet alleen in te zetten is om de trainer te leren kennen, maar ook de deelnemers. Je laat de deelnemers het lijstje dan over elkaar invullen. Hiermee maak je ze ook bewust welke eerste indruk zij achterlaten.

Veilig en open

Ik ontdekte dat deze werkvorm ideaal werkt als ijsbreker waarmee je ook tegelijkertijd een veilige omgeving creëert voor je deelnemers. Je geeft ze de vrijheid om te zeggen wat ze denken, je daagt ze uit om te durven delen en open te zijn. Ook stel je je kwetsbaar op door anderen wat te laten bedenken over jou. Het kwetsbaar opstellen laat zien dat je durft en zorgt voor vertrouwen. Hiermee is de toon voor de rest van je training gezet!

Humor

Niet alleen werkt deze werkvorm goed voor een veilige en open sfeer in de groep, ook is het erg grappig en leuk om eens te horen welke indruk jij achter laat. Zo word ik altijd jonger geschat en denken deelnemers vaak dat ik hockey en een hond als huisdier heb. Leuk om daarna te vertellen hoe het ècht zit en om te vragen waarom de groep dit dacht. Hierdoor ontstaan dan weer de leukste gesprekken en is het aan jou om met humor en zelfspot te reageren!

Heb jij zin om deze werkvorm ook te gebruiken? Laat het weten! Ik ben erg benieuwd hoe jij deze werkvorm ervaart! Let trouwens ook even op de gezichten van de deelnemers wanneer ze nadenken over wie jij bent.. Hilarisch!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie