Een veilige kennismaking

 In Werkvormen

Tijdens een cursus die ikzelf jaren geleden volgde, deden we een oefening om onszelf aan elkaar voor te stellen. Een oefening die mij altijd is bijgebleven, en die ik regelmatig gebruik wanneer ik werk met nieuwe groepen. Deze oefening zorgt ervoor dat er meteen een veilige sfeer ontstaat. Daarnaast kun je zo veel of zo weinig delen als je zelf wilt, maar tot nu toe heb ik altijd gemerkt dat deelnemers bij deze oefening erg open zijn. De oefening heet simpelweg ‘De Hand’ of ‘Stel je voor aan de hand van je hand’.

Je legt je hand op een vel papier en tekent de omlijning van je hand. Iedere vinger staat symbool voor een aspect uit jouw leven. Schrijf hierbij onderstaande punten op:

1. Duim: Hierbij schrijf je waar je goed in bent, je sterke punten.

2. Wijsvinger: Waar wil je naartoe?

3. Middelvinger: Waar heb je een hekel aan?

4. Ringvinger: Waar ben je trouw aan?

5. Pink: Waarin ben je klein/waarin wil je jezelf ontwikkelen?

Vertel aan de groep wat je hebt opgeschreven. Mocht de groep erg groot zijn, werk dan met kleinere groepen. Is er weinig tijd? Dan kan de oefening uiteraard ook alleen verbaal uitgevoerd worden. Zelf merk ik vaak dat deelnemers het leuk vinden om iets tastbaars mee naar huis te nemen, dus neem het tekenen/opschrijven van de opdracht zeker in overweging.

Voorheen vond ik de middelvinger een lastig onderdeel. Ik was bang te veel nadruk op het negatieve te leggen, maar wat bleek? Juist hieruit komen prachtige verhalen naar voren! Personen die bijvoorbeeld een hekel hebben aan onrechtvaardigheid en dat met elkaar delen, zien meteen van elkaar welke waarden zij nastreven in hun leven. Prachtig!

Graag nomineer ik Jef van Hout voor het volgende artikel van de werkvormen carroussel!

Gerelateerde Artikelen
Reacties
 • Elleke
  Beantwoorden

  Inderdaad een leuke werkvorm!
  Je kunt deze ook gebruiken als evaluatie.

  Duim: Wat vond je top aan deze training?
  Wijsvinger: Wat ga je doen met wat je hebt geleerd?
  Middelvinger: Wat vond je niet leuk/fijn aan de training?
  Ring: Wat neem je mee van vandaag?
  Pink: Wat wil jij nog aan mij (de trainer) kwijt?

  Uiteraard kun je ook andere vragen bedenken bij de vingers.

Geef een reactie