Wat als je training uit loopt?

 In Ervaring

Natuurlijk komt het bij iedere trainer wel eens voor dat de training wat langer duurt dan gepland. Geen probleem wanneer het incidenteel gebeurt. Maar wat als je trainingen regelmatig, of zelfs altijd uitlopen?

Terugblikken

Het is slim om eerst eens te kijken hoe het komt dat je uitloopt. Blik terug op de gegeven trainingen en probeer te achterhalen wat teveel tijd kostte. Het uitlopen kan namelijk verschillende oorzaken hebben: Kun je de tijd niet goed inschatten? Duren oefeningen altijd langer dan gepland? Vergeet je de tijd of ben je te lang van stof? Stellen de deelnemers veel vragen? Het kan allemaal. Gelukkig is het niet per definitie slecht wanneer een training wat langer duurt dan gepland. Een oorzaak kan namelijk ook zijn dat een zinvolle oefening meer tijd nodig had. Of dat er een hele interessante discussie ontstaan is waar iedereen wat van kon leren.

Plannen

Het werkt altijd om je trainingen goed voor te bereiden en daarbij is het handig om een goede tijdsplanning te maken. Vind je het lastig om in te schatten hoe lang een bepaalde werkvorm duurt? Probeer de werkvormen dan in te delen in suboefeningen om de tijd beter in te kunnen schatten. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je ruimte hebt voor vragen of discussie/gesprekken. Deze kunnen onverwacht veel tijd innemen. Tijdens de training is het natuurlijk van belang dat je de tijd en planning in de gaten houdt en weet te anticiperen wanneer je merkt dat iets te lang duurt.

Tips

Mocht het nu toch voorkomen dat je ergens tijd moet inhalen, zijn er de volgende simpele tips voor je:

  • Probeer bij de nabespreking van de oefening concrete vragen te stellen: ‘Heb je ervaren hoe is het is om … toe te passen?’ In plaats van: ‘Hoe ging het?’.
  • Kort werkvormen in. Laat deelnemers alleen de kern uitvoeren of laat ze samenwerken zodat het wat sneller gaat.
  • Bepaal altijd welke trainingsonderdelen het meeste zullen bijdragen om het lesdoel te bereiken.
  • Probeer discussies op een handige en aardige manier af te kappen. Of geef aan dat je er na de training nog even over wilt sparren, maar nu niet in verband met de tijd.

Haastige spoed is zelden goed

Wat helaas nog wel eens gebeurt is dat een trainer, wanneer hij/zij merkt dat de training uitloopt, gehaast de training afraffelt. Heel zonde van de inhoud en de kans is groot dat het niet verhelderend is maar juist meer vragen oplevert. Probeer dus rustig te blijven. Hierdoor ga je veel efficiënter te werk. Vaak is het einde van een training juist ontzettend belangrijk, herhaalt dit het kerndoel en maakt dit het cirkeltje rond. Zorg daarom dat je dus op tijd inloopt, zodat je goed kunt afsluiten. Of maak de afweging om bewust een klein beetje uit te lopen zodat je goed kunt afsluiten.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie