Warming-up: Durf te delen

 In Ervaring, Werkvormen

Een aantal jaar geleden kwam ik tot het inzicht dat één ding van wezenlijk belang is om je ideeën te verwezenlijken: het delen van je idee in een vroeg stadium. De feedback en hulp die je dan krijgt, werkt als een katalysator voor je idee. Door ideeën vrij en open te bespreken (en niet direct met geheimhoudingsverklaringen te gaan werken) groeit je idee veel sneller. Bang dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat? Niet nodig! Als oorspronkelijke bron van het idee ben je altijd drie stappen verder.

Inspiratie

In die tijd kwam ik ook in aanraking met het werk van Sir Ken Robinson. Hij beschrijft in het boek ‘Het begint met een idee‘ dat kinderen alles delen met elkaar (zoals we ze dat leren), maar dat ze dit op latere leeftijd niet meer doen vanwege de angst om beoordeeld te worden. Het inspireerde me tot de volgende warming-up oefening, die zowel te gebruiken is bij kleine als grote groepen.

Stap 1; zorg dat iedereen pen en papier heeft
Stap 2; vraag de deelnemers naast iemand te gaan zitten die ze nog niet kennen
Stap 3; geef de deelnemers 30 seconden de tijd om hun buurman of buurvrouw zo gedetailleerd mogelijk na te tekenen
Stap 4; laat ze het resultaat met elkaar delen

 

Bespreek vervolgens plenair een aantal zaken: Wat dacht je toen je de opdracht kreeg? Wat zeg je vervolgens als je het resultaat aan elkaar laat zien? En welke groep zou nooit excuses aanbieden voor hetgeen ze gemaakt hebben?

Hierna vertel ik vaak het verhaal van Sir Ken Robinson, over de creativiteit en eerlijkheid van kinderen, die alles openlijk met elkaar delen en daardoor snel dingen kunnen leren. Vervolgens leg ik uit dat die houding essentieel is voor de training of de bijeenkomst die we met elkaar gaan hebben. Bij bedrijven en ondernemers vraag ik vaak nog even door naar hoe er om gegaan wordt met het delen van ideeën binnen hun organisatie en koppel ik terug naar het inzicht dat ik een aantal jaar geleden had: Het delen van je ideeën is essentieel om iets te kunnen verwezenlijken.

Ludieke opening

Het is een heerlijke oefening, die altijd voor veel energie zorgt en (meestal) een ‘aha!’ moment creëert bij de deelnemers. Naast dat het een ludieke opening is, kun je vaak ook een directe koppeling maken met je training, evenement of presentatie. In 2015 werd ik uitgenodigd door TEDx Breda om deze oefening op dit podium met de zaal te doen (in het Engels). Het resultaat zie je hieronder!

Je bent natuurlijk vrij om deze oefening zelf ook in te zetten en vragen beantwoord ik graag! Wil jij ook jouw warming-up oefening of werkvorm delen, neem dan contact op met de redactie via redactie@trainersblog.nl.

P.S. Om de oefening nog meer kracht te geven heb ik bierviltjes laten bedrukken met de tekst ‘Durf jij je idee te delen?’. Je kunt deze bestellen via deze website. Liever ruilen? Ik ruil 100 van deze viltjes graag voor een toffe werkvorm of je favoriete boek!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie