Mindmapping; Voordelen en Tips

 In Werkvormen

Al eerder verscheen op TrainersBlog een artikel waar mindmapping genoemd werd. Het is namelijk een goede manier om moeilijke theorie eigen te maken. In dit artikel lees je waarom Mindmapping een goede oplossing is, hoe je Mindmapping makkelijk toepast en sluiten we af met wat tips!

Wanneer je ergens aantekeningen van moet maken, doe je dit vaak van links naar rechts en van boven naar beneden op een vel met lijntjespapier. Deze vorm van aantekeningen maken heeft natuurlijk zo zijn voordelen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Wanneer bijvoorbeeld tijdens een presentatie een spreker terugkomt op iets wat hij eerder al heeft verteld, is het vervelend om dit nog tussen je aantekeningen te schrijven. Mindmapping is hier een oplossing voor. Je neemt een groot vel papier (zonder lijntjes!) en schrijft in het midden de kern van het verhaal op. Om de kern heen kun je alle termen en gedachten die bij je opkomen noteren. Om even een voorbeeld te geven, nemen we het concept Apple. Wanneer je Apple in het midden schrijft, zou je Mac, iPhone, iPad en iPod als subgroepen kunnen opschrijven. Daaromheen kun je opschrijven wat je te binnen schiet als je denkt aan een iPhone. Je krijgt dan een web met alle begrippen die bij je opkomen.

Wanneer toepasbaar?

  • Brainstormen

Deze manier van aantekeningen maken is erg populair bij brainstormsessies. Wanneer je in een groepje gaat brainstormen over een bepaald onderwerp of probleem, kun je een groot vel in het midden leggen waarop iedereen zijn gedachten schrijft in de vorm van een mindmap. Ook kun je eerst allemaal individueel een mindmap maken en vervolgens gezamenlijk op een groot flipovervel de woorden ordenen.

  • Voorbereiden van je presentatie

Wanneer je een presentatie gaat maken, kun je de mindmap-techniek inzetten. Je begint dan met het centrale onderwerp van de presentatie en werkt dit uit naar steeds specifiekere termen waarover je wilt uitweiden.

Door eerst te inventariseren wat er over een onderwerp te vertellen is, kun je vervolgens keuzes maken over wat voor jouw publiek wél en niet relevant is.

  • Tijdens je presentatie

Tijdens een presentatie kun je het publiek vragen om een mindmap te maken van wat je vertelt. Dit zorgt ervoor dat het publiek actief nadenkt over wat je te vertellen hebt. Je kunt bijvoorbeeld aan het eind van de presentatie een aantal mensen eruit pikken en zo met de groep één grote mindmap maken. Zo behoud je de aandacht van het publiek en misschien nog wel belangrijker: Je hebt interactie met ze.

Daarnaast kun je tijdens je presentatie iemand een mindmap laten maken van je presentatie. Je hoeft dan niet met slides te werken, maar iemand maakt live een mindmap die op het scherm getoond wordt. Zo ziet je publiek de verbanden tussen de aspecten die je aanhaalt in je verhaal.

  • Overige toepassingen

Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties waarop je een mindmap kunt toepassen. Voorbeelden zijn wanneer je studeert voor een tentamen of wanneer je een belangrijke keuze moet maken, zoals de aanschaf van een nieuwe auto.

Voordelen?

Het grootste voordeel van een mindmap is het overzicht dat je hebt. Je kan in een oogopslag zien wat de kernwoorden zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je bij het gebruik van een mindmap de informatie die erin staat op een later moment makkelijker kunt terughalen vanwege het visuele aspect. Ook is het handig om je gedachten te ordenen, waardoor je beter over een probleem kunt nadenken. Wanneer je netjes schrijft, heb je alleen een pen, (kleur)potlood en een blanco vel papier nodig. Wanneer je niet zo netjes kunt schrijven, kun je ook gebruik maken van mindmapping tools die veelvuldig op het internet te vinden zijn. Daarnaast kun je er je creativiteit in kwijt door het gebruiken van kleuren, afbeeldingen en/of tekeningen. Hierdoor wordt het maken van aantekeningen een stuk leuker! Creativiteit zorgt ervoor dat je rechterhersenhelft wordt gestimuleerd. De meeste mensen gebruiken alleen hun linkerhersenhelft wanneer ze denken. Wanneer je creatief denkt, zijn dus beide helften actief. Dit is erg positief: Je kunt pas optimaal gebruik maken van je hersenen wanneer je ze volledig gebruikt!

Hoe haal je zoveel mogelijk uit je mindmap?

Begin altijd met een kernconcept, schrijf dit op in het midden van een pagina en omcirkel het. Werk daarna verder met pijlen. Probeer zoveel mogelijk sleutelwoorden of zinsdelen te gebruiken. Lange zinnen zullen het overzicht niet ten goede komen. Zorg ervoor dat je alle woorden die je in de mindmap plaatst duidelijk met elkaar verbindt. Om ervoor te zorgen dat je alles goed kunt terugvinden en het overzicht goed kunt behouden, is het slim om met kleuren te werken. Met behulp van kleuren kun je in één oogopslag vinden wat je zoekt. Wanneer je met pen en papier werkt, kun je gemakkelijk aangeven wat voor jou belangrijk is door het te onderstrepen of door er uitroeptekens bij te plaatsen. Zorg er wel voor dat je niet té enthousiast wordt en het overzicht kwijtraakt door te veel pijlen.

Tot Slot

–     Gebruik één woord in het midden, geen hele zin.

–     Laat je creativiteit de vrije loop: maak tekeningetjes en gebruik kleuren.

–     Doe waar jij je goed bij voelt en houd je dus niet teveel aan regeltjes.

Succes met het maken van jouw mindmap!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie